Despre Abracadabra

Fundatia Abracadabra

Fundatia Abracadabra, organism neguvernamental, înfiinţat în mai 2000, desfăşoară activităţi de educare şi formare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 – 12 ani, prin aplicarea mijloacelor teatrale în spectacole interactive.

Prin activităţile sale, Fundaţia Abracadabra are ca principală misiune descoperirea anumitor valori de către copii (conduită, comportament, patrimoniu etc.) conştientizarea şi asumarea acestora prin participarea acestora la joc.

„Jocul” şi „magia jocului” sunt elementele cheie în mecanismele de formare în lucrul cu copii, încadrate în sistemul „jocului de-a teatrul” (având la bază scenarii originale).

Spre deosebire de sistemul educaţional instituţionalizat, care promovează, în România (în cadrul sistemului de educaţie extraşcolară – „palatele copiilor”, centre de educare care funcţionează în marile centre urbane) identificarea copiilor cu abilităţi şi promovarea acestora prin participarea la concursuri, Fundaţia Abracadabra accentuează caracterul formativ; de la elemente de poveste / patrimoniu copiii re-descoperă povestea, mecanismele de construcţie  şi valorile acesteia.

Prin puternicul caracter educativ, formativ, Fundaţia se adresează copiilor de diferite categorii sociale şi etnii, dar şi maturilor (însoţitori)  participanţi la spectacol.

O altă componentă a activităţilor fundaţiei o constituie formarea de  formatori, precum şi producţiile media,  ca o consecinţă firească a activităţilor de bază, prin identificarea unor abilităţi speciale la copii (arta scrisului, desenatului, interpretării teatrale, cânt, joc) şi cultivarea acestora.

Existenţa pe “ piaţa teatrală “ din România a unei forme de teatru interactive, pentru cei mici a fost apreciată de către zona de media, de la lansarea Teatrului Naţional pentru Copii in primăvara anului 2001. Urmând un program coerent cu o temă anuală, producţiile teatrale s-au bucurat, duminică de duminică de un real succes.

Colaborarea cu Teatrul National  pentru Copii s-a desfasurat in 2 sectiuni :

– stagiunea de duminică dimineaţa de la Teatrul Naţional Bucureşti

– stagiunea în aer liber

Repertoriul stagiunii de duminica dimineata Teatrul Naţional pentru Copii

Repertoriu:

• “Tinereţe fără bătrâneţe” după Petre Ispirescu
  • “Făt Frumos din lacrimă” după Mihai Eminescu
  • “Poveştile domnului Caragiale” după patru poveşti de I.L. Caragiale
  • “Jocul de-a teatrul”
  • “Jocul de-a Shakespeare”, povestiri după piesele lui Shakespeare de Mary şi Charles Lamb
  • “Vrei să-ţi spun o poveste ?”, după poveştile lui Ion Creangă (Harap Alb, Punguţa cu doi bani, Fata moşului şi fata babei, Dănilă prepeleac)

Stagiunea în aer liber a fost realizata cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, ARCUB – Centrul de proiecte culturale al municipiului Bucureşti

Repertoriu:

• închiderea stagiunii teatrelor pentru copii, Grădina Cişmigiu, Bucureşti (2002, 2003, 2004 – 22 iunie)
  • deschiderea stagiunii teatrelor pentru copii, Grădina Cişmigiu, Bucureşti (2002, 2003, 2004 – 15 septembrie)
  • Spectacole prilejuite de sărbătorile pascale şi sărbătorile de iarnă:
  • „Carnaval de Primavara„, Gradina Cismigiu Bucuresti ( Aprilie 2002)
    • „Cred în Moş Crăciun”, Grădina Cişmigiu, Bucureşti (6 – 24 decembrie, 2002)
    • „Fabrica de îngeraşi”, Grădina Cişmigiu Bucureşti (15 – 30 decembrie 2003)
    • „Dăruieşte şi tu”, Grădina Cişmigiu Bucureşti (6 decembrie 2003); eveniment transmis în direct prin satelit de către canalul TV MiniMax
    • „Ce bucurie de Crăciun !”, spectacol de poveşti şi colinde cu Narcisa Suciu Teatrul L.S. Bulandra Bucuresti , preluat şi difuzat de către canalul TVR 2 (15-17 decembrie, 2003)

Alte evenimente

• „Poveşti cu animale”, Parcul Zoo Bucureşti (5 octombrie 2002)
  • „Ziua Sfântului Andrei”, Grădina Cişmigiu Bucureşti (30 noiembrie, 2002)
  • „Ziua Lupului”, Piaţa Centrală Galaţi (30 noeimbrie, 2002)
  • „Peripeţiile lui Harap Alb” (după poveşti de Ion Creangă), Grădina Cişmigiu Bucureşti (1 mai, 2004)
  • „Carnaval de Armindeni”, Parcul Herăstrău Bucureşti (2 mai, 2004)

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Secţiunea pentru copii „ Teatrul şi lumea copilăriei „

• „ Jocul de-a Teatrul „ ( 2002 1-2 iunie) Piaţa Mare – Sibiu

incursiune in istoria Teatrului Universal

( de la formele tribale la epoca lui Shakespeare )

• „ Jocul de-a Shakespeare” (2003 1-2 iunie) Parcul Sub Arini Sibiu

poveştile lui Charles si Mary Lamb, dramatizate si jucate de copii

• „ Duhuri Bune Duhuri Rele „ ( 2004 1-2 iunie) Parcul Sub Arini Sibiu

Poveşti si personaje mitologice româneşti – traseu        iniţiatic

În afara  activităţilor desfăşurate în colaborare cu Teatrul Naţional pentru Copii, Fundaţia Abracadabra a realizat  următoarele producţii media  :

PRODUCŢII MEDIA
2001

18 lumi într-o singură ţară, film documentar (10 min.)

• Marele premiu la Balkan Festival for Films and Television programs for cildren GOLDENAMPHORA, Bulgaria
  • Premiul pentru cel mai bun film pentru copii la Festivalul ECO-ETNO-FOLK-FILM, Vâlcea

MiniŞtiri

din evenimentele produse pentru copii, difuzate pe canalul MiniMax

„Făt Frumos cu Moţ în frunte” după povestea cu acelaşi titlu de I.L.Caragiale

• Marele premiu pentru ficţiune scurtă la Balkan Festival for Films and Television programs for cildren GOLDENAMPHORA, Bulgaria

„Visul unei nopţi de vară” dramatizare dupa povestea lui Mary şi Charles Lamb

Evenimente

Evenimentele realizate pe parcursul celor patru ani şi-au propus o încercare de sensibilizare a oamenilor ( bunici, părinţi, copii ) ce trăiesc in cetate asupra valorilor de patrimoniu existente în fiecare oraş-cetate. Cucerirea centrului fiecărei cetăţi ( Galaţi, Braşov, Sighişoara, Mediaş, Oradea, Sinaia, etc. )  de către copii prin joc şi poveste a constituit începutul unui nou program al Fundaţiei ABRACADABRA si anume „ Povestea Cetăţii „.

Cele mai importante evenimente au fost :

• „18 lumi într-una singură” / 1 iunie 2001, Muzeul Astra, Sibiu

Intâlnire multiculturală a copiiilor minorităţilor conlocuitoare.

Eveniment realizat în colaborare cu Ministerul Informaţiilor Publice, Departamentul  de Relaţii Interetnice.  Pentru prima oară, în Muzeul “Dumbrava”  din Sibiu s-au întâlnit copiii reprezentând cele 18 etnii din România, având posibilitatea să se definească prin intermediul cuvântului, dansului, gastronomiei, al obiceiurilor specifice.

• „O zi magică în fiecare tabără” / Iunie-septembrie 2001

Eveniment realizat în colaborare cu Agenţia Naţională de Tabere şi Turism Şcolar şi s-a derulat în taberele de vacanţă ale copiilor din judeţele Vâlcea, Cluj, Braşov, Buzău, Constanţa.

O zi magică din viaţa fiecărui copil aflat într-un spaţiu necunoscut este ocazia ideală de a-şi învinge teama şi emoţiile. Atelierul şi-a propus ca educaţia să nu fie scolastică şi convenţională, ci să fie conţinută în tema acestei zile: Magia.

• „Vestigium”, august 2004

Evenimentul de la sfârşitul lunii iunie, care anunţa începerea vacanţei, a avut loc în Grădina Cişmigiu cu sprijinul ARCUB. Turneul “Vestigium“ organizat de UNITER şi susţinut de Ministerul Culturii şi Cultelor, desfăşurat în regiunea Ardealului, a avut ca parte importantă segmentul dedicat copiilor, respective, Poveştile Românilor. Spaţiile neconvenţionale dintre zidurile Cetăţilor Braşovului, Sighişoarei, Mediaşului şi Sibiului au reprezentat cadrul ideal pentru jocul Personajelor Rele şi Personajelor Bune interpretate de copii.